Sabtu, 14 Agustus 2010

KELEBIHAN RAMADHAN
1.Dibelenggu para syaitan dan jin.

Menurut Imam As-Syafie hanya jin dan syaitan yang bengis saja dibelenggu,manakala yang lain masih bebas lalu kerana itu masih terdapat yang membuatmaksiat di bulan ini.

"Apabila tiba awal malam dalam bulan Ramadhan, diikat semua syaitan danjin-jin yang durhaka,....(Riwayat at-Tirmizi dan Ibn Majah)

Menurut Imam Abu Hanifah pula, semua jin dan syaitan dibelenggu. Namun masih ada orang melakukan kejahatan kerana syaitan telah menggunakan 11 bulan untuk menerapkan nilai-nilai buruk dalam diri kita. Kebiasaan buruk ini mampu mendorong seseorang kearah kejahatan walau di ketika Syaitan di belenggu.Jadi dalam 1 bulan inilah kita harus ambil peluang utuk menyucikan segalanya.

Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah s.a.w. bersabda; "Apabila masuk bulan Ramadhan terbukalah pintu-pintu syurga dan terkuncilah segala pintu neraka manakala sekalian syaitan dirantai dan dibuka segala pintu rahmat."(Bukhari& Muslim)

2. Amalan sunat diberi pahala fardhu dan fardhu diganda 70 kali.

" Menunaikan yang sunat diberi balasan pahala fardu dan amal fardu diberi balasan 70 kali ganda. Sebagai contoh solat Jumaat, sekiranya ada 5 kali Jumaatpada bulan itu, maka 5 x 70 = 350 Jumaat di luar Ramadhan, bersamaan 7 tahun solat jumaat. Pahala solat Jumaat sama dengan pahala haji bagi orang miskinyang tidak mampu mengerjakan haji. Solat Jumaat pada minggu akhir Ramadhan adalah solat Jumaat yang istimewa. Qadha solat fardhu juga diberi 70 kali ganda pahala. Sedekah RM1 dalam bulan Ramadhan adalah sama dengan RM70 di luar Ramadhan.

"Dari Salman r.a. ia berkata: Telah berkhutbah Rasulullah S.A.W. padahari terakhir bulan Syaaban dan sabdanya:- Wahai manusia sesungguhnya telah datang kepada kamu satu bulan yang agung lagi penuh keberkatan (bulan Ramadhan) iaitu bulan yang ada padanya satu malam yang lebih baik daripada seribu bulan,bulan yang Allah jadikan berpuasa padanya suatu kewajipan dan berqiamullail (beribadat pada malam-malamnya) sebagai amalan sunat. Sesiapa yang mendekatkan dirinya kepada Allah pada bulan itu dengan melakukan amalan kebajikan (amalansunat) maka ia mendapat pahala seperti melaksanakan perintah yang wajib dan sesiapa yang melakukan suatu amalan yang wajib pada bulan Ramadhan maka iamendapat pahala seperti orang yang melakukan tujuh puluh (70) amalan fardhu.".

Dari Abu Hurairah r.a., dari Nabi Muhammad s.a.w., sabdanya: "Apabila bermula malam yang pertama dari bulan Ramadhan .. menyerulah malaikat, katanya:"Wahai orang-orang yang mahukan kebaikan! Tampillah mengerjakannya dan wahai orang-orang yang hendak melakukan kejahatan! Berhentilah dari meneruskannya;(ketahuilah), Allah Taala banyak membebaskan orang-orang yang dijanjikan denganneraka – daripada memasukinya". Seruan dan keampunan yang demikian, diberikan pada tiap-tiap malam (dalam bulan Ramadhan)." (Riwayat Tirmizi dan Nasa'i)

3. Pintu neraka ditutup.

Pada bulan Ramadhan, kepanasannya tidak sampai ke alam barzakh (alamperantaran). Seksaan dihentikan pada bulan ini. Sesiapa yang mati dibulan Ramadhan tidak diseksa dan disoal oleh Malaikat Mungkar dan Nakir. Ada yang berpendapat ia ditangguh sehingga lepas Ramadhan.

4. Dibuka semua pintu syurga.

Dari Abu Hurairah r.a., bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda: "Apabila datangbulan Ramadhan, terbukalah pintu-pintu syurga".(Hadith Sahih – RiwayatBukhari). Banyak rahmat diturunkan pada bulan ini. Orang mukmin ditambah rezekinya seperti makanan yang sedap-sedap semuanya ada di bulan ini.Orang-orang miskin juga dapat menikmatinya pada bulan ini.

5. Allah perhiaskan syurga.

Allah percantikkan syurga yang sememangnya cantik. Bagaimana?
Tidak terfikir oleh akal manusia. Bidadari berpantun minta disegerakan bertemu bakal suami nyadi syurga.

Bahwa syurga berlenggang-lenggang ia dan berhias dari setahun ke setahunkerana masuknya bulan Ramadhan .
Pada awal bulan Ramadhan bertiup angina dibawah Arasy dan bergeraklah daun kayu dengan longlai di bawah syurga,terdengarlah desiran daun kayu, hembusan bayu syurga yang teramat indahnya,seni rentak lagunya menawan seluruh perasaan nurani.
Maka berhiaslah bidadari sekaliannya hingga berdirilah di atas puncak mercu syurga itu, lantas bersuaralah bidadari :
Adakah orang yang hendak meminang kami kepada Allah ?
Lalu bidadarilain pula bertanya :
Apakah nama malam ini ?
Jawab Malik Ridhwan , hai bidadariyang cantik manis, inilah malam Ramadhan .

6. Dilepaskan tahanan neraka

Dalam bulan Ramadahan (di akhirat juga masih ada bulan Ramadhan) RasulullahShalallahu 'alaihi wasalam bersabda (yang artinya): "Allah memiliki hamba-hambayang dibebaskan dari neraka setiap siang dan malam bulan Ramadhan, dan semuaorang muslim yang berdo'a akan dikabulkan do'anya."

7.Ramadhan ialah tamu yang mendatangkan keampunan Allah

Dalam sebuah hadis, Rasulullah saw bersabda yang bermaksud: Telah datang kepadamu Ramadan, penghulu segala bulan. Maka selamat datanglah kepadanya,telah datang kepadanya bulan puasa yang membawa segala rupa keberkatan, maka alangkah mulianya tetamu yang datang itu." Layanilah tetamu mengikut apa yang dia suka, misalnya jika dia suka makan ikan, hidangkanlah masakan ikan.Sepertimana orang yang melayan tetamu dengan baik, seluruh ahli rumah itu akan diberi keampunan setelah tetamu itu pulang, begitu juga Ramadhan, jika kitamengikut kehendak dan disiplin yang ditetapkan pada bulan itu, maka kita juga akan mendapat keampunan.

Dari Abu Hurairah r.a., dari Nabi Muhammad s.a.w. sabdanya: "Sesiapa yangmengerjakan puasa bulan Ramadhan dengan keadaan beriman dan mengharapkan rahmatAllah Taala, nescaya diampunkan baginya dosa-dosanya yang telah lalu". (HadithSahih – Riwayat Bukhari dan Muslim)

Dari Abu Hurairah r.a., katanya: Rasulullah s.a.w. bersabda: "Sesiapa yangtidak meninggalkan kata-kata dusta dan beramal dengannya dan perbuatan liaryang lazimnya dilakukan oleh orang-orang jahil, maka tiada bagi Allah sesuatu hajat tentang ia meninggalkan makanannya dan minumannya".(Hadith Sahih – Riwayat Bukhari dan Abu Daud)"

8. Tawaran Pengampunan dosa lepas dan akan datang (2 tahun)

Dari Abu Hurairah r.a., dari Nabi Muhammad s.a.w. sabdanya: "Sesiapa yangmengerjakan puasa bulan Ramadhan dengan keadaan beriman dan mengharapkan rahmat Allah Taala, nescaya diampunkan baginya dosa-dosanya yang telah lalu". (HadithSahih – Riwayat Bukhari dan Muslim)

Dari Abu Hurairah r.a berkata: "Adalah Rasulullah SAW menggalakkan qiyamullail (solat malam) di bulan Ramadhan tanpa memerintahkan secara wajib,baginda bersabda: "Sesiapa yang solat malam di bulan Ramadhan kerana berimandan mengharapkan pahala daripada Allah, maka diampuni baginya dosa yang telahlalu."

Diriwayatkan oleh Abu Hurairah bahawa Ar-Rasul SAW telah bersabda: Sesiapa yang berpuasa dengan penuh keimanan dan keikhlasan akan diampunkan dosanya yang telah lalu dan dosanya yang akan datang, sesiapa yang menghidupkan qiyamullail dengan penuh keimanan dan keikhlasan akan diampunkan dosanya yang telah laludan yang akan datang.
Rasulullah bersabda "Siallah (rugilah) puasa orang yang tidak mendapat keampunan".

Semoga kita bisa mengambil Hikmah dari catatan ini

Tidak ada komentar:

Posting Komentar